Hoe financier je de groei van je onderneming?

Voor jonge ondernemingen is het vaak nog niet mogelijk om voldoende kapitaal te lenen bij een bank: te vroeg, te weinig onderpand, niet genoeg cashflow, te weinig winst of een te hoog risico profiel.

Mede daardoor is de startup wereld geïndoctrineerd met het denken in Venture Capital rondes. Na de friends, fools en family komt de seed stage / series A, B, C routine.

Toch is elke startup anders; in ambitie, in mogelijkheden maar zeker ook met een eigen financieringsbehoefte.

Capital Mills biedt Saas ondernemingen en Internet bedrijven met inkomsten, naast de gebruikelijke Venture Capital groei financiering tevens een alternatieve financiering om de groei plannen te realiseren.

Als je een goed businessplan hebt, ben je halverwege de financiering. Je weet namelijk hoeveel liquiditeit en investeringsruimte je nodig hebt om je plannen te realiseren. Vervolgens is de vraag welke financieringsbronnen je aan kunt boren – en welke bij jou passen. Tegenwoordig is er een scala aan alternatieve financieringsinstrumenten beschikbaar – vaak voor specfieke sectoren of ondernemingen.

Op basis van uitgebreid onderzoek hebben wij vastgesteld dat voor Saas en internet bedrijven mezzanine (tussen eigen en vreemd vermogen in) financiering een interessant alternatief kan zijn voor kapitaalrondes. Specifiek revenue-based financing is een product van Capital Mills dat bij uitstek geschikt is om in de eerste groeifasen toe te passen.

Om aan te geven hoe dit product zich verhoudt tot kapitaalrondes en bankfinanciering onderstaand overzicht

Bank financieringRevenue Based FinancingEquity Growth Capital
Type financieringVreemd vermogenVreemd vermogenEigen vermogen
OmvangBalans, zekerheden borgstelling en sector bepalend. Beperkt beschikbaar voor startups4 x monthly recurring revenue of 40% recurring omzet richtlijn. Bij uitstek geschikt voor ondernemingen met recurring omzet. Aanvullende financiering snel mogelijk bij groeiAfhankelijk van businessplan. Capital Mills biedt € 500.000 tot € 1.500.000 in rondes
GarantiesZekerheden op basis van balans. Persoonlijke borgstellingen en garantiesGeen borgstellingen en persoonlijke garanties, zekerheid op basis van balans (na bank)Geen borgstellingen en persoonlijke garanties, maar persoonlijk commitment
door mee investeren, vesting,
good leaver / bad leaver
KostenRente 6-12%, beperkte afsluitprovisieTerugbetalingscap 1,5 tot 2,5 x hoofdsom (15-25% per jaar), beperkte afsluitprovisieWaarde van de verkochte aandelen (minimaal 5 tot 10 x Money on Invested Capital), hoge initiële transactiekosten tot 10% investering
Tijdsinvestering managementGeringTot enkele dagen tijdens aanvraag, beperkt gedurende doorlooptijdIntensief tijdens fundraising, significant gedurende aandeelhouderschap
AflossingVast aflossingsschemaFlexibele aflossing, percentage van de omzetAfspraken over exit momenten en triggers in de toekomst
Doorlooptijd geschat2 maanden2 maanden3 tot 9 maanden fundraising

Capital Mills kan voorzien in Revenue-Based Financing en Equity Growth Capital. 

Hieronder meer over deze financieringsbronnen en onze criteria.

Revenue-Based Financing

Revenue-based financing (RBF) is een minder bekende maar zeer innovatieve financieringsmethode tussen traditionele schuld- en aandelenfinanciering.

Wij verstrekken een lening aan jouw onderneming in ruil voor een deel van de toekomstige omzet. Vooraf maken we duidelijke afspraken over het te verstrekken bedrag, het totaalbedrag dat in de loop van de tijd moet worden terugbetaald, het percentage van de omzet dat je aan ons aflost en de betalingsfrequentie (meestal maandelijks).

Rekenvoorbeeld:

Als je bijvoorbeeld €100.000 leent, dan wordt de aflossing afgestemd op een overeengekomen percentage van de maandelijkse omzet. Stel dat de omzet €50.000 per maand is en dat we hebben afgesproken dat je 8% van de maandelijkse omzet per maand terugbetaalt, dan betaal je die maand dus €4.000. Stijgt de omzet naar €80.000 per maand dan betaal je die maand €6.400. Dit gaat door totdat het overeengekomen bedrag is terugbetaald.

 • Recurring Revenue

  Software, SaaS, tech services, digital media of gelijkaardig

 • Funding wanneer je het nodig hebt

  Je hoeft niet alles in een keer te lenen. We kunnen je ook extra kapitaal lenen als je verder groeit

 • Hoeveel kun je lenen?

  We kunnen je tot 4xMRR of 40% van de omzet per onderneming lenen

 • Lokatie

  Je onderneming is gevestigd in Nederland of België

 • Groeikapitaal

  Je kunt de lening aanwenden voor product development, infrastructure, sales and marketing, new hires en overige groeistrategieën

 • Behoud controle

  Voor RBF verkrijgen wij geen aandelen, nemen geen board seat en hebben geen actieve rol in je onderneming

 • Waaraan moet je voldoen?
  • Business:  Voorspelbare recurring revenue
  • Revenue: Minimaal €40,000 per maand
  • Gross margins: Tenminste 50%
  • Diversiteit: je hebt tenminste 10 betalende klanten
  • Winstgevend: niet nodig maar we zien wel graag een plan om tot winstgevendheid te komen

Equity Growth Capital

Wij verstrekken durfkapitaal om de groeiplannen van jouw onderneming te bekostigen. Daarvoor verkrijgen wij een deel van de onderneming: we worden aandeelhouder.

Als aandeelhouder zijn we actief betrokken bij jouw onderneming. We denken graag met jou na over strategische keuzes en de wijze waarop jouw onderneming haar ambitieuze groeiplannen kan realiseren.

Eens per maand hebben we overleg waarbij alles besproken kan worden. Maar ook tussendoor staan wij voor je klaar.

 • Markt en sector focus

  Onze expertise ligt met name op het vlak van IT en internet. Door te investeren in ondernemingen die op deze markten actief zijn, kunnen we maximaal gebruik maken van de kennis en ervaring van onze investeerders. Wij geloven sterk in het Saasmodel en cloud-based services om in b-to-b of b-to-c een onderscheid te kunnen maken ten opzichte van bestaande marktpartijen

 • Onderneming

  Wij investeren en helpen de ondernemer. We nemen de leiding niet over. De ondernemer en zijn of haar team zijn bepalend voor een succesvolle strategie. Vertrouwen in het team is dan ook een belangrijke voorwaarde

 • Getallen

  Wij streven naar investeringen tussen € 500.000 en € 1.500.000 in ondernemingen waar we een substantieel minderheidsbelang in kunnen verwerven:

  • Bij voorkeur Nederlandse ondernemingen
  • Omzet minimaal € 500.000 of vergelijkbare aantoonbare tractie
  • Sterk management team met een trackrecord om resultaten te leveren
  • Cash positief of een aantoonbaar plan om cash positief te worden
  • Duidelijk en haalbaar plan om te groeien door technologische innovatie
 • Wij investeren niet in
  • Productiebedrijven die fysieke producten in grote hoeveelheden afzetten
  • Ondernemingen zonder verdienmodel
  • Ondernemingen zonder schaalbaar product of dienst
  • Consultancy ondernemingen

Daarnaast vinden wij het van belang dat wij zelf wat toe te voegen hebben zodat we samen kunnen werken om de plannen te realiseren.

Van belang is dat we het volgende herkennen: kwaliteiten om de onderneming te managen en te laten groeien. Inzet en enthousiasme. Juiste timing in een markt die aantoonbare behoefte heeft aan het product of dienst.

Wij zijn voorstander van eerst te kijken hoeveel groeifinanciering je op zou moeten halen om je plannen te realiseren. Niet om direct te kijken naar hoeveel je kunt ophalen. Meer is niet altijd beter. Als je wilt sparren over wat bij jouw onderneming past, neem dan contact met ons op.

Bezoekadres:

Haarstraat 25
4201 JA GORINCHEM

Relevante pagina’s